9/9

Πώς να επιλέξω την κατάλληλη ταμειακή μηχανή για την επιχείρησή μου

19/01/2022
Sotiriadis Dataspot

Αν ψάχνεις μία νέα ταμειακή μηχανή για την επιχείρησή σου, τότε σίγουρα έχεις δει πόσα διαφορετικά μοντέλα υπάρχουν στην αγορά και ίσως αναρωτιέσαι ποιο είναι το κατάλληλο για τις ανάγκες σου. Τι διαφορά έχει μία φθηνή από μία πιο ακριβή ταμειακή μηχανή; Άφησέ μας να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο για εσένα! Η επιλογή ενός συγκεκριμένου μοντέλου ταμειακής θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της επιχείρησής σου, ούτως ώστε να μπορέσει να σε εξυπηρετήσει για τα επόμενα 5-6 χρόνια.

Παρακάτω παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να λάβεις υπόψη:

Αριθμός ημερήσιων αποδείξεων

Ένα από τα κυριότερα κριτήρια που θα καθορίσει το κόστος της ταμειακής σου μηχανής είναι το πόσες αποδείξεις θα εκδίδονται καθημερινά στην επιχείρησή σου. Μία οικονομικότερη ταμειακή είναι καταλληλότερη για επιχειρήσεις που κόβουν σχετικά μικρότερο αριθμό αποδείξεων, ενώ οι ακριβότερες ταμειακές είναι σχεδιασμένες για μεγαλύτερο φόρτο εργασίας. Οι ακριβότερες ταμειακές διαθέτουν καλύτερης ποιότητας πλαστικά, ισχυρότερο τροφοδοτικό, μεταλλικό εκτυπωτή κ.α., που τις καθιστούν πιο ανθεκτικές για αδιάκοπη χρήση.

Αν οι αποδείξεις που εκδίδονται στην επιχείρησή σου είναι κάτω από 50 ημερησίως, θα μπορέσει να σε καλύψει και ένα από τα οικονομικότερα μοντέλα. Αν, ωστόσο, εκδίδονται αποδείξεις με μεγάλη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, σου συνιστούμε να επενδύσεις σε μία ταμειακή υψηλών απαιτήσεων, για να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις σε βάθος χρόνου.

Σταθερή ή φορητή

Ανάλογα με τον τύπο της επιχείρησής σου θα πρέπει να σκεφτείς αν χρειάζεσαι σταθερή ή φορητή ταμειακή μηχανή. Οι σταθερές ταμειακές είναι σχεδιασμένες για λειτουργία σε εσωτερικό χώρο ενός καταστήματος, ενώ οι φορητές είναι κατάλληλες για υπαίθριο εμπόριο.

Μία φορητή ταμειακή είναι συνήθως μικρότερη σε μέγεθος και ελαφρύτερη από μία σταθερή, λειτουργεί με μπαταρία και έχει ανθεκτικότερο σχεδιασμό για να συνεχίζει να λειτουργεί ανεξάρτητα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Προσοχή: Το ότι μία ταμειακή μηχανή διαθέτει μπαταρία δεν την κάνει αυτομάτως κατάλληλη για υπαίθριο εμπόριο, αλλά θα πρέπει το συγκεκριμένο μοντέλο να έχει έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών για τέτοιου είδους χρήση.

Αυτονομία μπαταρίας

Αν οι ανάγκες της επιχείρησής σου καλύπτονται από μία φορητή ταμειακή μηχανή, το επόμενο πράγμα που χρειάζεται να λάβεις υπόψη είναι το πόσο θα διαρκεί η μπαταρία μέχρι να χρειαστεί φόρτιση. Σίγουρα δε θέλεις να μείνεις χωρίς ταμειακή στη μέση της ημέρας!

Αντοχή μηχανής σε απαιτητικές συνθήκες

Αν η επιχείρησή σου χρειάζεται μία ταμειακή μηχανή για αδιάκοπη και πολύωρη λειτουργία ή μία ταμειακή που να λειτουργεί σε απρόβλεπτες περιβαλλοντικές συνθήκες, τότε σίγουρα πρέπει να δώσεις έμφαση στην ανθεκτικότητα της. Μία ανθεκτική ταμειακή μηχανή θα πρέπει να μπορεί να λειτουργεί αδιάκοπα, σε 24ωρη και καθημερινή βάση και να μην επηρεάζεται από την υγρασία και τις αυξομειώσεις στην τάση του ρεύματος.

Oθόνη και πληκτρολόγιο

Η ταμειακή που θα επιλέξεις θα είναι ένα μηχάνημα που θα χρησιμοποιείς καθημερινά εσύ ή οι εργαζόμενοί σου, επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιλέξεις ένα μοντέλο που θα είναι εύχρηστο. Δώσε ιδιαίτερη έμφαση στην οθόνη και το πληκτρολόγιο. Είναι η οθόνη αρκετά ευανάγνωστη; Μήπως η ταμειακή θα πρέπει να λειτουργεί σε πολύ φωτεινό ή πολύ σκοτεινό περιβάλλον; Δοκίμασε το πληκτρολόγιο. Σου εμπνέει σιγουριά το μέγεθος και η αίσθηση των πλήκτρων; Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελες θα ήταν να γίνει κάποιο λάθος κατά τη χρήση της μηχανής.

Σύνδεση με περιφερειακές συσκευές

Όλες οι ταμειακές τελευταίας τεχνολογίας διαθέτουν δυνατότητες σύνδεσης στο διαδίκτυο, είτε μέσω θύρας Ethernet είτε με Wi-Fi, και πολλές ταμειακές έχουν τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης με άλλες συσκευές που ίσως να χρησιμοποιείς στην επιχείρησή σου, όπως scanner ή ηλεκτρονική ζυγαριά. Αν σε ενδιαφέρουν τέτοιου είδους δυνατότητες, ενημερώσου για τις θύρες που διατίθενται στο μοντέλο που σε ενδιαφέρει και τις δυνατότητες σύνδεσης με άλλες συσκευές.

Ευκολία εισαγωγής χαρτοταινίας και ταχύτητα εκτύπωσης

Για την επιλογή της κατάλληλης ταμειακής, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη το πόσο εύκολα γίνεται η εισαγωγή νέας χαρτοταινίας. Βεβαιώσου ότι γνωρίζεις τη διαδικασία και ότι θα μπορείς να την πραγματοποιήσεις γρήγορα όταν χρειαστεί. Επίσης, για κάποιες επιχειρήσεις έχει μεγάλη σημασία και η ταχύτητα εκτύπωσης των αποδείξεων. Οι ταχύτητες κυμαίνονται από 75 mm/sec έως 220 mm/sec.

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα διαθέτουμε μία τεράστια συλλογή από ταμειακές μηχανές. Βρες εδώ την ταμειακή που θα καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησής σου.