9/9

Πλήρωση μνήμης

01/01/2018
Sotiriadis Dataspot

Αγορά νέας ταμειακής μηχανής μετά από πλήρωση φορολογικής μνήμης, διαφύλαξη της παλαιάς ταμειακής μηχανής.

1. Yποχρεώσεις χρήστη

Στην περίπτωση κατά την οποία ο επιτηδευματίας προβεί στην αγορά καινούργιας φ.τ.μ., λόγω πλήρωσης της μνήμης υποχρεούται:

α) να διαφυλάξει ολόκληρη την παλιά μηχανή, το βιβλιάριο συντήρησης καθώς και τη δημοσιονομική μνήμη με τα στοιχεία που εμπεριέχονται σ` αυτήν, για όσο χρόνο απαιτείται, σύμφωνα με τις συνδυασμένες διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 2, 39 παρ. 3 του KBΣ (Π.Δ. 186/92) και του άρθρου 5 παρ. 1 του ν. 1809/1988.

β) να συντάξει σε δύο αντίτυπα την κατάσταση της παραγράφου 2 του προηγούμενου κεφαλαίου και να υποβάλει στη ΔOY εντός δέκα (10) ημερών το ένα αντίτυπο αυτής, μαζί με την υπεύθυνη δήλωση, που προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 του ν. 1809/1988 για την αγορά της νέας φ.τ.μ.

Εξυπακούεται ότι και στην πλήρωση της μνήμης της φ.τ.μ. χωρίς να αγορασθεί νέα (π.χ. επιλέγεται η χρήση H/Y), έχουν ανάλογη εφαρμογή τα οριζόμενα στην παράγραφο αυτή.

2. Απόσβεση αξίας καινούργιας φ.τ.μ.

Τονίζεται ότι στην περίπτωση αγοράς καινούργιας φ.τ.μ., παρέχεται από τις διατάξεις του ν. 1809/1988 (άρθρο 9 παρ.1 και 2), η δυνατότητα απόσβεσης της αξίας της. Στην περίπτωση τήρησης βιβλίων B` κατηγορίας και εφόσον ο επιτηδευματίας φορολογείται με τη χρήση μοναδικών συντελεστών (εξωλογιστικός προσδιορισμός καθαρών κερδών), η αξία της φ.τ.μ. εκπίπτει από τα καθαρά κέρδη.Το πλεονέκτημα αυτό δεν υφίσταται σε περίπτωση αντικατάστασης μνήμης.